Yhdessä voimme tehdä enemmän!

Pienikin apu on suurta.

Yhdistys tarvitsee paljon apukäsiä toimiakseen. Olemme kiitollisia jokaiselle yhdistyksen toimintaa tavalla tai toisella tukevalle. Alta löydät keinoja, miten voit halutessasi päästä mukaan tukemaan yhdistystä.

Jokainen avunantaja saa asiaan kuuluvan perehdytyksen tiiminvetäjältään sekä yhdessä suunnitellaan ne vastuualueet joista pystyy olemaan vastuussa tai tehtävät, joissa pystyy olemaan avuksi.

Toimintamme on täysin vapaaehtoista. Älä arastele hakea, pienikin apu on kallisarvoista!

Lilo

Jäseneksi

Voit tukea yhdistystä liittymällä kannatusjäseneksi. Kannatusjäsen saa jäsenkirjeen sähköpostitse (näin halutessaan). Jäsenkirjeessä kerromme mm. yhdistyksen tapahtumista ja toiminnasta. Sekä aika-ajoin jäsenellä on tilaisuus hyödyntää erilaisia tarjouksia tai saada joitakin yhdistyksen kannatustuotteita.

Myös yritysjäsenet voivat liittyä kannatusjäseneksi. Kannatusjäsenillä ei ole äänioikeutta yhdistyksessä.

Tiiminvetäjät

Kaipaamme jokaiseen tiimiin omaa/ omia tiiminvetäjiä. Ilman selkeää vetäjää, tiimien on vaikea toimia yhtenäisesti. Tiimin vetäjältä odotetaan:

  • Oma-aloitteisuutta asioiden hoitamisessa/ selvittämisessä
  • Idearikasta asennetta: jokainen tiimi on vielä kehitysvaiheessa
  • Vastuuntuntoisuutta sekä hyviä kommunikaatiotaitoja
  • Halua ohjata muita, ystävällisyyttä sekä selkeyttä/ järjestelmällisyyttä.

Kissatiimit

Sijaiskotitoiminta

Sijaiskotina toimiminen on kissasta huolehtimista kuin omastaan. Erona, että yhdistys kattaa ruoka- ja eläinlääkärikustannukset sekä huolehtii tarvittavat välineet, kuten lelut, hiekkalaatikot, kiipeilypuut, sijaiskodille. Sijaiskoti saa myös halutessaan osallistua esimerkiksi ruokakustannuksiin, jos haluaa yhdistystä tukea – välttämätöntä se ei kuitenkaan ole. Sijaiskodin tärkein tehtävä on viettää kissan kanssa aikaa, totuttaa se kotioloihin sekä tarjota turvallinen elinympäristö kissalle.
Sijaiskodilla ei tarvitse olla ajoneuvoa tai taitoa saada esimerkiksi arka kissa yksin kantokoppaan. Yhdistyksellä on apukäsiä näitä varten.
Kuvat ja kuulumiset edistävät kodinsaantia ja siksi niihin sijaiskodilla on velvollisuus sitoutua, mutta esimerkiksi valokuvaukseenkin saa tarvittaessa apua.

Sijaiskotivastaavat

Sijaiskotivastaavat huolehtivat sijaiskodeista joista ovat vastuussa. Yhdellä sijaiskotivastaavalla voi olla useampi sijaiskoti vastuullaan. Vastuusijaiskodit määräytyvät asuinalueen mukaan, mitkä ovat vastaavaa lähellä.
Sijaiskotivastaavan vastuulla on huolehtia mm, että hoidossa oleva kissa tulee asiallisesti käytettyä eläinlääkärissä (esim. rokotettua, sirutettua), sijaiskodilla on tarvittavat tarvikkeet sekä on sijaiskodin apuna ja tukena.
Sijaiskotivastaava voi olla myös hoitamassa adoption loppuun yhdistyksen edustajana.
Sijaiskotivastaavatkaan eivät kuitenkaan ole yksin, vaan heillä on apunsa ja tukensa toisistaan sekä aina voi kääntyä yhdistyksen hallituksen puoleen ongelmatilanteissa. Ratkotaan ne sitten yhdessä!

Adoptiotiimi

Adoptiotiimin tehtävänä on nimensä mukaisesti hoitaa adoptiot asiallisesti. Useimmiten adoptiotiimi ja kissavastaava sekä kotihoito tekevätkin yhteistyötä tiiviisti. Myös sijaiskotivastaava voi olla luovuttamassa kissaa uuteen kotiin – tällöin adoptiotiimiltä saa tarvittavat sopimukset luovutusta varten.
Adoptiotiimin jäsen useimmiten hoitaa luovuttamisen sekä tutustumisen kissaan, mutta ensisijaisia tehtäviä adoptiotiimillä on huolehtia kissakyselyistä ja heidän haastatteluista.
Haastateltuaan kyselijän tiimiläinen kääntyy sijaiskotivastaavan puoleen kotiehdokkaasta, joka puolestaan voi ottaa kopin tästä eteenpäin. Adoptiotiimiläinen sekä sijaiskotivastaava voivat myös sopia, että adoptiotiimiläinen hoitaa adoption loppuun jos kokevat sen paremmaksi.

Käytännön apu

Autotiimi

Tarvitsemme apua kissojen kyyditsemiseen esimerkiksi lääkäriin ja lääkäristä takaisin sijaiskotiin. Myös tarvikkeita tarvitsee toisinaan kuskata yhdistyksen varastolta sijaiskoteihin tai lopettavista/ tauolle jäävistä sijaiskodeista pois varastolle.
Muita kyydityksen aiheita ovat esimerkiksi kissojen loukutustilanteet tai jos toiselta yhdistykseltä siirtyy kissa meille.
Joulun aikaan erityisesti joulupuukeräysten tuotot vaativat kyyditystä varastoille. Tietenkin myös muiden keräysten tuottojen kyydityksiin otamme mielellämme apua tai keräystarvikkeiden viemiseen keräyspaikalle. Jos sinulla siis on auto käytössä ja pystyisit kuljettamaan tavaraa tai kissaa paikasta A paikkaan B toisinaan, ota ihmeessä yhteyttä!

Loukutukset

Kissojen loukutuskeikkoja meillä on toisinaan.
Näihin satunnaisiin loukutuskeikkoihin tarvitsisimme rinkiä ympäri Turun seutua, sillä loukutuskeikkoja voi sijoittua ympäri Turun seutua.
Myös yhdellä loukutuskerralla olisi hyvä olla useampi loukuttaja ringissä mukana, sillä loukku on käytävä varmistamassa vähintään parin tunnin välein (kylmillä keleillä mieluusti useamminkin) eikä ole varmaa, että kissa sinne heti ensi istumalta menee.
Loukutus vaatii usein pitkää pinnaa ja kärsivällisyyttä sekä toistoja, toistoja, toistoja ja jo ennalta järjestettyä ruokintaa loukutuspaikalle. Loukutuspaikan on hyvä olla kissalle entuudestaan tuttu ruokintapaikka. Näin loukkuun meneminen on varmempaa.

Sirutukset

Yhdistyksellä on oltava siruttajia kissan sirutuksien varalle esimerkiksi sirutustapahtumiin.
Useimmiten yhdistyksen kissat saavat sirun eläinlääkärikäynnillä, joten harvemmin sijaiskoteihin tarvitsee kissoja lähteä siruttamaan. Tapahtumissa kuitenkin useampikin sirutaja on positiivinen asia.
Siruttajan luvan saa eläinlääkäriltä, kun on hoitanut tarpeeksi monta onnistunutta sirutusta eläinlääkärin valvonnassa.
Mikrosiru on pieni, kissan niskaan laitettava siru, joka luetaan siihen sopivalla koneella. Sirusta löytyy ajantasaiset tiedot kissan kodista ja omistajasta. Jos vaikka kissa karkaa, niin omistajaan saadaan sirun myötä yhteys nopeastikin.
Sirutusta voit tehdä vaikka muun vastuualueen ohessa, sillä hommat ovat satunnaisia keikkoja silloin tällöin.

Media

Valokuvaus

Yhdistyksen kissoista tarvitsemme kuvamateriaalia säännöllisesti niin someen, mutta myös yhdistyksen sivuille sekä mainoksiin ym. Osa sijaiskodeista toimittaa kuvat itse, mutta osa haluaa tähän puoleen apuja. Silloin yhdistyksen valokuvaaja astuu apuun.
Myös järjestämistämme tapahtumista, keräyksistä ym vastaavista yhdistys haluaisi kuvia, joten jos pääset kameroinesi liikkumaan meidän mukana, sekin on erittäin tervetullutta.
Valokuvaajana sinun ei tarvitse olla ammattilainen, tai edes omata suurta valokuvausvarustusta. Myös kännykällä saa onnistuneita otoksia, kun vain huolehtii riittävästä valaistuksesta sekä etäisyydestä. Toivomme kuitenkin, että olet kiinnostunut valokuvauksesta ja halukas sitä opettelemaan mahdollisesti lisääkin.
Yhdistykseltä voi olla mahdollista lainata kuvausajoiksi myös kameraa, mutta jonkinlainen oma kamera olisi suotavaa omistaa. Ei ole aina takeita siitä, että kamera on vapaana kun sille on tarve.

Videokuvaus

Valokuvaajan lailla videokuviakin kaivataan, erityisesti yhdistyksen sometileille. Varsinkin TikTok kanavalle olisi toivottavaa kissavideoita, tapahtumavideoita, keräysvideoita sekä muita yhdistykseemme liittyviä videoita saada.
Kuten valokuvaajanakin, et videokuvaajanakaan tarvitse suurta/ kallista varustusta. Riittää että olet videokuvauksesta kiinnostunut ja kiinnostunut myös oppimaan siitä lisää.
Videokuviin riittää myös ihan puhelin, kunhan valaistus ja etäisyys on huolehdittu kuntoon ja näin ollen videon laatu ei liikaa kärsi.
Yhdistykseltä voi olla myös mahdollista saada videokuvaukseen kameraa lainaan, mutta oma kuvausväline olisi silti suotavaa omistaa, sillä aina ei ole varmuutta, että kamera on vapaana.
Editoija yhdistykseltä löytyy, joten sitäkään sinun ei tarvitse hallita. Voit lähettää ottamasi videot editoitavaksi.

Materiaali

Apua on tarvetta myös erilaisten materiaalien tekemiseen, kokoamiseen, taittamiseen ym. Tämä alue pitää sisällään oikeastaan aika paljonkin laidasta laitaan tekemistä, joten melkeinpä mille vaan mitä keksitkään tehdä, löytyy kyllä tarvetta.
Esimerkinä voi esittää yhdistyksen joulupuukeräyksen, johon yhdistyksen on tehtävä useita joulupuukuvia. Kuvapohjat tehdään aluksi tietokoneella, jonka jälkeen tulostetaan, leikataan, rei’itetään sekä narutetaan. Jokaiseen vaiheeseen apu on tervetullutta. Voit siis olla taitava tietokoneen käyttäjä tai olla olematta ja keskittyä vain käsin näpertelyyn – niin tai näin, tekemistä ja tehtäviä kyllä löydetään.
Materiaalia tarvitsemme myös tapahtumiin, kuten mainoksia, esitteitä ym. Myös kannatustuotteita yhdistykselle olisi suunnitelmissa. Niihinkin tarvitaan työstäjää/ ideoijaa.

Nettisivut, sähköposti

Nettisivut vaativat tietyiltä alueilta aina jatkuvaa päivittämistä, kuten kodittomat kissat, ajankohtaiset asiat.  Yleensä nämä pikaiset päivitysasiat sujuvat jonkin muun työn ohessa, mutta toisinaan voi olla, että isompaakin työtä nettisivuille on tarve tehdä. Niin tai näin, voit olla avuksi juuri sen verran mihin itse kykenet.
Sähköpostien lukeminen on toinen, johon kaipaisimme tekijää. Adoptiosähköpostia hoitaa adoptiotiimi sekä jokainen on vastuussa omastaan, mutta Slekin sähköposti täyttyy sekin viesteistä. Sähköpostivastaava perehdytetäänkin siihen kenelle mikäkin sähköposti asia kuuluu ja jos ei ole aivan varma, apua voi kysyä.

Kääntäminen

Meillä on osa sijaiskodeista englanninkielisiä, joten toiveena olisikin saada esimerkiksi nettisivut englanninkielelle, sekä myös esitteitä/ oppaita.
Osaan olemmekin saaneet pikakäännöksiä aikaiseksi. Kääntämiseen tarvitsisimme kuitenkin oman vastuuhenkilön, sillä tulee tilanteita jolloin ei kenelläkään ole välttämättä aikaa tai mahdollisuutta käännöksiä rauhassa sekä ajatuksella tehdä.
Tämän alueen luovuttaisimme siis mieluusti jollekin, joka hommaan innolla tarttuisi.

Kirjoittaminen, KUVITUS

Aika-ajoin tarvitaan tekstiä sekä kuvitusta erilaisiin asioihin. Esimerkiksi mainoksiin voimme tarvita vaihtelun vuoksi piirrettyjä kuvia.
Tähän samaan kategoriaan voisi lisätä myös oikolukijan. Jotkin tekstit vaativat oikolukijaa työstön jälkeen.
Suunnitteilla olisi myös nettilehti jäsenille. Tähän tarvitsisimme innokkaita kirjoittajia ja ideoijia. Nettilehden kuvittaminenkin olisi plussaa. Sinun ei tarvitse osata kuin piirtää kuvasi paperille niin osaaja kyllä löytyy muokkaamaan sen nettiin sopivaksi.
Toisinaan myös someen julkaisijoilla voi tulla tenkkapoo tekstien kanssa tai ei ole aikaa ideoida hyvää tekstiä julkaisuun. Siihenkin kirjoittajan apu on tarpeen.

Some

Some puolella tällä hetkellä on 3 ylläpitäjää. Se on toistaiseksi riittänyt. Aina kuitenkin otamme apua, ehdotuksia ja ideoita vastaan somejulkaisuista.

Slek löytyy tällä hetkellä facebookista, instagramista sekä TikTokista. Jos sinulta kiinnostusta löytyy voit tulla tekemään julkaisun tai useamman jostakin eläinsuojeluun tai kissoihin liittyvästä aiheesta. Otamme mielellämme myös ideoita vastaan kiinnostavista aiheista joista olisi kiva kuulla sometileillämme.

Voit olla siis vieraileva tähti kerran, useammankin kerran tai vaikka tietyin väliajoin vaikka emme vakituista ylläpitäjää tällä hetkellä haekaan. Sinulla ei tarvitse edes olla sopivia kuvia julkaisuun jos jostakin yhdistykselle sopivasta aiheesta haluaisit somekanavillemme kirjoittaa. Idea, pohjakin riittää. Voimme tehdä lopun myös yhdessä. Voit toki myös valmiin paketin kanssa lähestyä meitä kuvineen ja teksteineen. Joku ylläpitäjistämme julkaisee sen somessa. Saat itse päättää onko julkaisusi nimetön, nimimerkillä vai sinun etunimelläsi varustettu.

tuisku

Tapahtumatiimi

Tapahtumia järjestämme aika ajoin – enemmänkin voisi, on tullut todettua yhdistyksen sisällä. Valitettavasti meidän resurssit tähän asti ovat olleet vain hyvin rajalliset.

Tiimiläisiksi kaivataan idearikkaita, omatoimisia tekijöitä, joilta ei keinot lopu kesken. Toisinaan kaikki ei välttämättä mene suunnitellusti, vaikka kuinka olisi etukäteen varauduttu ja silloin voidaan tarvita nopeitakin ratkaisuja. Haluamme myös kehittää tapahtumiamme ja tuoda yhdistystä enemmän esille, joten uusien tapahtumien ideointi on tervetullutta. Itse tapahtumiin kaivataan tietenkin käytännön apuja ja järjestäjiä, mikä sekin on tapahtumatiimin vastuulla. Voit toki halutessasi kuulua vain johonkin osaan tiimistä, jos aikasi ei kaikkeen riitä.

Tapahtumia me järjestämme myös somen puolella, esimerkiksi tukihuutiksen. Tiimin kanssa voidaan ideoida ja kehittää muuta sinnekin. Esimerkkinä tukihuutikseen tarvitsemme käytännön tekijöitä, kuten tavaroiden pakkaajia, postittajia sekä tavaroiden luovuttajia eteenpäin huutajille. Luovutus voi tapahtua myös kasvotusten.

Somen puolelle tapahtumiin tarvitsemme ylläpitäjiä ja valvojia someryhmään joissa tapahtumat pidetään. Esimerkkinä tukihuutiksessa jokainen tuote on kuvattava, jokaisesta tuotteesta on kirjoitettava myyntiteksti ja se on julkaistava seinällä. Huutiksen päätyttyä jokainen huuto on suljettava erikseen kommentein ja voittajalle ilmoitettava tarpeelliset tiedot. Näihin viestittelyihinkin kaipaamme apuja. Sometapahtumissa voit toimia ylläpitäjänä ihan omalla tunnukksellasi.

Muu apu

Eikö listalta löytynyt sinulle sopivaa tai sinulla olisi jokin idea, jossa voisit olla avuksi? Otamme ilomielin kaikenlaisen muunkin, pienen ja suuren, avun vastaan. Voit myös olla ns. joka paikan höylä ja tehdä vähän useampaa pienempää asiaa. Tiettyihin toimiin toivomme tietenkin aktiivisen ja saman henkilön asioita hoitamaan, mutta esimerkiksi voi tulla tilanteita, että sähköpostin vastaaja ei ehdikään sähköpostia lukea. Tällöin hän voi mahdollisesti kääntyä puoleesi.

Kaipaamme myös uusia ideoita esimerkiksi kannatustuotteille, tapahtumiin, sähköiseen jäsenlehteen ym yhdistyksen toiminnan edistämisiin. Ei siis varmastikaan ole sellaista apua, jota et voisi meille tarjota.

Suomen Löytöeläinten Kummit Ry, Slek Ry
slek@slekry.com

Scroll to Top