Sijaiskotina teet arvokasta vapaaehtoistyötä.

Uudet sijaiskodit ovat aina erittäin tervetulleita  yhdistykseen. Slekillä ei ole omaa kissataloa tai vastaavaa, joten kaikki meille tulevat kissat sijoitetaan sijaiskoteihin. He siis mahdollistavat kodittomille kissoille paljon ja ovat yhdistykselle korvaamaton apu. Sijaiskotina saat paljon, mutta kannat myös ison vastuun. Kissasta huolehtiminen, vaikkakin vain väliaikaisesti, on iso asia ja etenkin kissasta, jonka taustoja emme kunnolla tiedä, sillä mitä vain voi olla edessä.

Yhdistyksen sijaiskotina sinun ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin, vaan yhdistyksen apu ja tuki on taustalla. Kannustamme myös sijaiskoteja keskenään vaihtamaan kokemuksia, esimerkiksi facebookin ryhmässä ja auttamaan toinen toisiaan. Joskus vain se paras apu tulee käytännöstä kokemuksesta.

Sijaiskotina annat

  • Kissalle mahdollisesti ensimmäisen oikean kodin ulkona olemisen jälkeen.
  • Turvallisen alun tulevalle elämälle.
  • Hyvän hoidon ja huolenpidon, esimerkiksi eläinlääkärireissujen jälkeen.
  •  Aikaasi ja turvallisen tilan kotoasi kodittomalle kissalle.
  • Tuleville kotiehdokkaille luvan tulla katsomaan kissaa  (sovitaan tietenkin etukäteen) kotiisi sekä kerrot kissan luonteesta ym. Sinä kotihoitajana kuitenkin tunnet kissan parhaiten!
  • Oman arviosi siitä onko kissaa katsomaan tullut kotiehdokas oikea kissalle tai mikä kotiehdokkaista on parhaiten soveltuva juuri luonasi olevalle kissalle (jos useita ehdokkaita).

Sijaiskotina saat

  • Koulutuksen ja perehdytyksen ennen sijaiskodiksi ryhtymistä.
  • Tarvittavat tarvikkeet yhdistykseltä ennen kissan tuloa.
  • Neuvoja ja apuja pitkin sijaiskotitaivalta.
  • Vastuu henkilön, jonka puoleen voit kääntyä.
  • Yhdistyksen täyden avun ja tuen: yhdistys kustantaa kissan eläinlääkärikulut, ruokakulut ym tarpeellisen. Kotihoitaja saa halutessaan osallistua esimerkiksi ruokakuluihin ja näin tukea yhdistystä.
  • Vaikuttaa kotonasi hoidettavana olevan kissan tulevaan kotiin, kertomalla oman mielipiteesi siitä, mitä kissa tarvitsee ja millaiseen kotiin sopii parhaiten: esim lapseton, kissakaveri vai ei…

Sijaiskodin ei tarvitse olla vielä kokenut konkari. Halu ja motivaatio oppia uutta kuitenkin on toivottavaa. Arvostamme myös omatoimisuutta ja ennakointia, esimerkiksi tarvikkeiden käydessä vähiin. Uuden kodin saamisen kannalta myös valokuvat sekä kuulumiset ovat kullanarvoisia. Muistathan, että kuvaamiseenkin saat apua yhdistyksen valokuvaajilta. Tekstit voimme myös kirjoittaa uusiksi, joten oikeinkirjoituksesta/ sanamuodoista ei tarvitse murehtia. Tunnet kuitenkin kissan parhaiten eikä ulkopuolisilla ole mahdollisuutta kuvailla kissaa yhtä hyvin.

Sijaiskodin tärkein tehtävä on viettää aikaa kissan kanssa, huolehtia siitä kuin omastaan sekä totuttaa kissa kotiympäristöön. Monille kissoille sijaiskoti on heille heidän ensimmäinen kosketuksensa kotioloihin sekä lemmikkinä olemiseen. Siksi se onkin useimmille kissoille uutta, hämmentävää ja usein hyvin pelottavaakin. Sijaiskodilla onkin erittäin tärkeä tehtävä luoda kissalle turvaa ja rauhaa. Toiset kissat kun sopeutuvat nopeammin kuin toiset.

Miten homma toimii käytännössä?

Kaikki lähtee tietenkin liikkeelle hakemuksestasi meille sijaiskodiksi. Hakemuksen jälkeen sinuun ollaan yhteydessä, noin viikon sisään ellei ole kovin ruuhkaa, puhelimitse tai sähköpostitse. Sovimme perehdytyspäivästä: tämä voi tapahtua myös etänä. Jos sijaiskotihakemuksia on useampia, pyrimme järjestämään yhteisperehdytyksen isommalle porukalle. Sijaiskoti-infoja voi löytyä myös kalenteristamme, joten jos et ole aivan varma onko sijaiskoti sinun juttusi, voit tulla kuuntelemaan infonkin vielä ennen hakemusta.

Perehdytyksen jälkeen voit vielä perääntyä, jos sijaiskotitoiminta ei tunnu omalta. Yleensä perehdytyksen on hoitanut jo tuleva kissavastaavasi, mutta poikkeuksia voi löytyä. Kissavastaava on se henkilö, johon olet yhteydessä jokaisessa ongelmatilanteessa ja jolle ilmoitat kissan kuulumiset, kuvat ym. Hän hoitaa kanssasi myös kissan eläinlääkärikäynnit, ohjastaa ja auttaa aina tarvittaessa, hoitaa kissan adoption, uuden kotiehdokkaan tutustumisen kissaan ym. Käytännössä kissavastaava on se, jonka kanssa sijaiskoti on eniten tekemisissä – kissan lisäksi.

Kun olet varma sijaiskodiksi ryhtymisestäsi, kissavastaavasi sopii kanssasi kotikäynnin. Kotikäynnin aikana voit vielä käydä kissavastaavan kanssa läpi esimerkiksi eristystilaa (jos sinulla mahdollisuus on eristää), hyviä paikkoja kiipeilypuulle, ruokinnalle ym. Mieluusti tässä vaiheessa jo varustetaan sijaiskotikin tarpeellisilla välineillä tulevaa kissaa varten.

Riippuen siitä, mitä olet ilmoittanut resursseistasi, kissa voi tulla sinulle joko suoraan pihalta, loukutettuna, tai toisesta pikasijoituskodista, jolloin kahden viikon karanteeni on kissan kanssa jo eristyksissä suoritettu. Kun kissa on kotonasi sinun on tärkeä antaa sille aikaa tottua uuteen ja ihmeelliseen. Jos kissa on tullut suoraa pihalta, se eristetään kahdeksi viikoksi yhteen huoneeseen (mieluusti helpoiten pestävissä oleva huone), jotta voimme varmistaa kissan terveyden ja hoitaa sen tarvittaessa kuntoon ennen muualle taloon päästämistä. Kissa myös rauhoittuu ja tottuu parhaiten kun saa totutella ensiksi vain pieneen tilaan talostasi. Uudet äänet ja hajut kun voivat laittaa pienen pään sekaisin.

Millaiseksi sijaiskodiksi on mahdollista ryhtyä?

Suoraan ulkoa tullut kissa tarvitsee ehdottomasti eristystilan vähintään kahdeksi ensimmäiseksi viikoksi, vaikkei omia eläimiä itselläsi olisikaan. Tilan olisi oltava helposti siistittävä, sillä tietyt vaivat vaativat perusteellisia siivouksia tietyn väliajoin (esimekriksi giardia) ennen kuin ne on hoidettu tai ennen seuraavaa sijaiskotikissaa.

Kaikilla ei välttämättä ole tälläistä tilaa tarjota, mutta se ei ole este sijaiskotitoiminnalle. Voit saada kotiisi myös ns ”valmiin kissan”, joka on siis jo käynyt eristysjakson läpi toisaalla, saanut rokotukset ja madotettu asiallisesti.

Toisaalta sinulla voi olla myös mahdollisuus tarjota vain lyhytaikainen sijaiskotijakso. Tällöin toivomme eristysmahdollisuutta, sillä erityisesti tarvitsemme lyhytaikaisia sijaiskoteja hoitamaan eristyksiä, jolloin pidempiaikainen sijaiskoti, jolla ei ole mahdollisuutta hoitaa eristyksiä, voi ottaa kissan vasta eristyksen jälkeen.

Myöskään omat eläimet tai lapset eivät ole este sijaiskotitoiminnalle. Näissä tilanteissa on kuitenkin huomioitava se, että emme tiedä miten tuleva kissa tulee toimeen toisten eläinten (edes toisten kissojen) kanssa, joten sijaiskodilla tulisi tällöin olla mahdollisuus eristää kissa lapsista/ muista eläimistä sekä totuttaa kissa rauhassa uuteen. Tilaa tulisi muutenkin olla kodissa sen verran, että kissalla on myös omaa rauhaa jos sijaiskodista löytyy muita eläimiä tai lapsia. Kaikki kissat eivät välttämättä tule koskaan täysin nauttimaan esimerkiksi toisista eläimistä, vaikka sietäisivätkin näitä. Näin ollen on huolehdittava, että tilaa löytyy sen verran, ettei turhia konflikteja tule!

Jos jokin asia sinua askarruttaa, voit aina esittää meille kysymyksen yhteydenottolomakkeen kautta tai vaihtoehtoisesti tulla sijaiskoti-infoihin kuulemaan sekä kyselemään.

En ole aivan varma täyttyvätkö kaikki kriteerit sijaiskodiksi? 

Huoli pois ja laita ehdottomasti hakemusta perille. Me tarvitsemme moniin eri tilanteisiin sijaiskoteja – joskus jopa ihan kesyille kodinvaihtaja kissoille.

Jos sinusta tuntuu, että asuntosi on liian pieni tai et voi tarjota eristystilaa tai olet epävarma onnistutko tutustuttamaan oman lemmikin ja sijaiskotikissan keskenään, mutta haluaisit sijaiskodiksi, hae ihmeessä. Me löydämme kyllä sinulle oikean paikan yhdistyksessä ja jokainen apu on tarpeen.

Osaankohan varmasti olla sijaiskotina? Osaanko toimita tiukan paikan tullen?

On totta, että emme voi ennustaa kissan tulevaisuutta. Tulee vaikeita tilanteita: edessä voi olla pakkoruokintaa, aran kissan lääkitystä ym. Joskus jopa se pahin…

Kaikki sijaiskodit varmasti joutuvat välillä uuden eteen. Ei kannata jättää epävarmuuden takiakaan hakematta. Sinulla on kuitenkin kissavastaava tukenasi sekä yhdistyksen tuki puolellasi. Vaikeat päätökset voit jättää yhdistykselle. Tarvittaessa saat myös avun ja opastuksen lääkitystilanteisiin.

Sijaiskodeiltamme kuultua

Pieni nenänpää painautuu iholleni. Lämmin tassu hipaisee kuin varmistaakseen, että olenhan vielä siinä. Matka tähän on ollut pitkä ja välillä turhauttavakin, mutta tämä hetki korvaa kaiken.

Pieni sähikäinen tullessaan, pelkäsi aivan kaikkea mitä voikaan pelätä. Nyt tuo rakkauspakkaus rakastaa maailmaa ja elämää enemmän kuin mitään.

Minun avullani hän sai siihen mahdollisuuden. Matka jatkuu kohti rakastavaa kotia. Olen kiitollinen.
– Sanna

Mulle sijaiskoti oli ihan ensimmäinen kosketus kissaelämään ja se aukas mullekin silmät sille, miten paljon kissat meillä Suomessa tarvitsee apua.

Ihastuin heti kissoihin enemmän ja sitä kautta mustakin on tullut kissaihminen, mitä ei esimerkiksi 3 vuotta sitten voinut edes kuvitella. 🙂

Oli kiva päästä auttamaan ja kokemaan. Nyt en voisi kuvitellakaan elämää, jossa mulla ei olisi kisua vierellä! Suosittelen jokaiselle jolla on mahdollisuus.
– Niklas

Verhoissa kynnenjälkiä, vessapaperi revittynä lattialla, kakkaisia tassun jälkiä, pissaa väärässä paikassa… Mitä kaikkea sitä onkaan tullut vastaan ja silti en malta odottaa, että elämäntilanne taas sallii sijaiskotina toimimisen.

Parasta on ollut seurata pentueen kehitystä ja kasvua eteenpäin. Miten ne pienet sähikäiset lopulta luottavat ja nukkuvat sylissä.

On tullut vietettyä tunteja kylpyhuoneen lattialla kirjaa lukien, houkuteltua nameilla kissaa esille piilosta tai pakkoruokittu/ lääkitty pyyhkeeseen käärittyä pientä.

Haikein, mutta myös palkitsevin hetki on kun isot ja pienet tassut jatkavat matkaa lopulta omaan kotiinsa. Ja seuraava tulija on jo jonossa sijaiskotiin, ikävä kyllä…
– Camilla

Olen toiminut kaksi vuotta kissojen sijaiskotina Tänä aikana luonani on asunut ainakin 20 kissakaverusta. Kahden vuoden aikana olen vain kaksi kertaa harkinnut harrastuksen lopettamista. Ensimmäisen kerran silloin kun ensimmäinen hoitokissa sai oman kodin. Oli hienoa saada aran kissan luottamus ja tuntui tosi haikealta kun se lähti jo kahden kuukauden jälkeen uuden omistajan luo. Ajattelin, etten minä raaski uusia kaveruksia enää ottaa hoitooni. Otin kuitenkin.
 
Toisen kerran harkitsin harrastuksen lopettamista kun oma kissa ja hoitokissat sairastuivat ja itsekin olin kipeänä samaan aikaan. Silloin huumori oli vähissä. Kaikkina muina aikoina tämä harrastus on ollut mielenkiintoista ja liikuttavaa. On aina yhtä sykähdyttävää kun arka, huostaanotettu kissa alkaa luottamaan minuun ja saa ajan kuluttua ikioman kodin. Omien kissojeni ja vanhan koirani kanssa kesytämme porukalla aina uusia tulokkaita. On mielenkiintoista tutustua uusiin kissakaveruksiin ja seurata niiden kehittymistä.
– Taru
Scroll to Top